Gillert

Det går inte annat än att Älska att strosa omkring på fina platser...
Det går inte annat än att Älska The Notebook...

Resumé

Började helgen och den så kallade Midsommarafton i Battery Park för att spana in The Swedish midsummerparty. Tog ett varv kring folksamlingen och jag kan lungt konstatera att allt ifrån sillen till små grodorna var på sin plats.
Fredag kväll mötte jag upp finaste Elisabeth/Bettan/Bett/Liz, ja kärt barn har många namn, och drog hem till Brooklyn för massa babbel & Italiensk dinner.
Det var kanske inte precis något vidare Midsommarfirande med minst lika mysigt!
Lördag=sovmorgon, shopping i city, pianospel på Times Square och babysitting med fireflies och delivered pizza .
Söndag=Chill i Central Park innan:
Vi infann våra sittplatser på -Broadway Theatre- och musikalen -Sister Act-, amerikanskt delux, gospel, show-härligt!
Fick även bli en tur till Colony efter att Bett hoppat på sin buss hem. Det finns så otroligt många notböcker jag vill ha, finns i stort sett allt där och första köpet blev-Swing Standard. En bok med ca80 swinglåtar av blandad kompott.
fBästa ordet för helgens resumé=musik, och det i alla former. Sommarsånger, gamla estet traller,pianospel, gospelmusikal, kvällsdans i pj till Rascal Flatts + annan country music m.m...och självklart lite mer gatu/subway konserter, eller vad nu man kan kalla det.
Helgen var över på ett ögonblick. Var helt underbart att spendera den med Elisabeth!

Perry Ferry


Evening trip from Brooklyn to Manhattan and Staten Island. Lots of nice travel on the subway and the ferry with Alexia. It was such a lovely veiw of NYC and the Statue of Liberty. Not that good weather though, which didn't exactly provided a good hairstyle, but happily there was no rain at all...
On Staten Island we randomly found a baseball stadium and discovered to our joy a real Graduation, so fun to see! Sadly we where a bit late for the event and saw only when the students walked out if there.


Powerwalk


Det går ju inte att traska omkring i affärer eller springa efter småkids, nej lite äkta motion behövs mellan varven.
Något som jag, Linnea och Arla tog tag i. Blev en lång powerwalk från Park Slope över Brooklyn Bridge och hela vägen upp till Time Square,typ.. Inte precis varje dag man powerwalkar på sådanna ställen. Helt klart ett extremt vackert och motiverande val för lite kvällsmovements.

och jomenvisst Moa Mariåsen, här kommer en liten sommarhälsning till dig från Spindelmannen. Han finns på riktigt;)hihihi


Outdoor Cinema


I måndags möte jag och Linnea upp lite Au Pairer i Bryant Park för att spana in utomhusbio.
Det var knökfullt med folkens och det är tur att mobilen är uppfunnen, annars hade vi nog aldrig lyckas hitta de andra Au Pairerna som vi skulle mötas upp med.
Filmen var gammal och tråkig, men gav en härlig känlsa över parken. 
Det hela var som en liten tyst oas mitt i staden, för det var vad alla var, totalt knäpptysta! Nästan lite skrämmande..
Det var kul att träffa lite fler Au Pairer och det är helt otroligt hur många olika historier om alla amerikanska familjer de finns att berätta.


M:ig 7th Heaven

Söndag, Ledig dag.

Bagelbrunch med Au Pair tjejerna hos Rose (handledar tanten).

Mârten!-Hela 7th Avenue hade sin årliga marknad, kallad 7th heaven. Det sträckte sig längs hela avenyn=långt! typ förbi 20gator… massor av skräpkläder, utställningar, reklam för ditt&datt, musik, mat osv. Mötte samma gäng, som jag köpt crêpes av tidigare i veckan. Visade sig vara samma mârten från Broadway, men som nu hade kommit till Brooklyn.

Jag, Linnea och Arla, två roliga och trevliga Au Pairer från Sverige och Finland, köpte biljetter till en tre timmars kryssning.  Vi köpte biljetter för 6personer så vi kan dra med lite fler. Biljetterna bör användas inom ett år, så vi behövde inte bestämma datum direkt.  Men någon gång i sommar...

Det blev en kort tripp längs 7th heaven, innan jag, Linnea och Arla drog in till Central Park. Vi möttes upp med massa andra trevliga svenska folkens, käka burgare på McDonalds och hoppa åter igen på tunnelbanan till en glassbar.

Vid ett av stoppen hoppar ett gäng guys på tre pers in i vagnen med varsin ”djungeltrumma”(vet att jag gått estet i tre år, blandar fortfarande ihop alla bongobänges). Killarna var superduktiga, fick t.o.m. några gubbar att vicka på tårna.

Har hittills sett allt ifrån hemlösa tiggare, fräning med blueselgitarr, gospelsånggubbe, sjöjungfrur och annat ”vanligt” i vagnarna- något nytt och knasigt jämnt…

Sen glasstime! På glassbaren fungerade det som så att man tog en bägare och fick själv fylla den och kombinera olika sorters mjukglass(från vanilj till choklad och allt där emellan)+ toppings (frukt/nötter  till godis). Bägaren vägdes och man betalade för vikten. I mitt fall närmare 7$=42kr!

Resultat-3M: mäktigt, mättande, mums!

Vi hade också gjort upp att vi skulle besöka en svensk/skandinavisk godisaffär innan vi drog hem. Sockerbit, riktigt fräsch och med svenskt lösgodis och lite annat.

Har nog aldrig varit såhär mätt, behövde då ingen middag!  - Motionsmåndag neste jag tror…


Fredagskväll

Efter fredagens jobb hade jag och Alexia, fransk Au Pair, gjort upp att vi skulle gå och se på fredagskonsert i parken.

Vi bor båda väldigt nära, så vi bestämde oss för att mötas utanför biografen.

Det hade åskat och regnat hela dagen, men slutade precis innan det var dags för att ses. Det var mycket folk i parken och entrén var gratis, endast valfritt utträde.

Vi köpte oss en varsin öl och satte oss ner för att chilla och invänta musiken.

Trodde att det vara något lokalt band som skulle spela, så jag frågade dem som satt bredvid vad jag hade att förvänta mig. Fick till svar José Gonzales och The Books!

Det riggades på scenen och ur högtalarna spelas Bo Kaspers Orkester.  Världen är allt liten.

Lite AF känsla, lite hemkänsla.

José var sådär, eller inte alls bra, folk gick därifrån och han spelade ingen låt jag kände igen…

The Books var riktigt fräna! Gillas starkt.

Trevlig kväll:)


Olikt likt

Det är tro det eller ej inte sååå stor skillnad mellan alla amerikansk stuff och svenska prylar. Det hela har bara lite andra former och etiketter. Om det skulle vara något som jag saknar extremt så FINNS det att få tag på. Bara för att något inte finns eller firas i min nya amerikanska familj, så betyder inte det att det inte finns. Hallå, internet liksom!!! Jag har dessutom, under endast dessa veckor, sett både svenskar och svenska saker nästan var dag. Konditori, affärer(H&M, IKEA), Gb glass, Pippi böcker, Svenska kyrkan m.m. Finns det en svensk flagga så finns det en liten bit av Sverige där. Likadant som det finns en liten bit av hela världen här, bokstavligen! I söndagen var det t.ex. totalt omöjligt att strosa kring 5th Avenue NYC p.g.a Portugisisk parad.

Det finns restauranger m.m. från alla världens hörn; med smak, stil och språk för oss alla.

Tillbaka till amerikaner goes svennar så har vi precis som dem pulvermix till sockerkakan, nonfat, less sugar halvfabrikat, coca-cola, ärtor på burk, organist, ekologiskt osv. Det är endast ang. maten.  Övrigt; Ja, se er omkring hemma, löver-allt det finns här!- Hockey på tv, rullskidor, träskor, wounderbou på backspegeln, permanentade tanter som går s-a-k-t-a över övergångställt, feta, smala, korta, långa, hurtiga, lata, innefolk & väldigt utefolk…OCH precis som vi svenskar är olika är även amerikaner olika. Precis som med oss svenskar varierar amerikaners vanor, sysslor, personlighet, religion och tradition från familj till familj, från person till person!

Självklart finns det skillnader, men inte mellan amerikaner och svenskar, utan mellan oss alla.. individer i allmänhet. Däremot stämmer till 100% Amerikanarnas: ”the Bigger, the Better ” and ”More is More” mot Svenskarnas lilla ”lagom”.

Får dock inte glömma att jag endast spenderat lite mer än fem veckor på plats…Förmodligen kommer jag ha en helt annan syn på saker och ting nästa vecka/måndag/år.?.

Varje dag består av stora kulturkrockar, men samtidigt förvånas jag hur många likheter vi har.

Den största skillnaden och omställningen för mig: flytten från landet till storstaden, inte från Sverige till Amerika.

 

Småkul:

-Allt är väldigt enkelt och bekvämt. I t.ex. de amerikanska bankomaterna är det, inga problem att sätta in pengar/överföra pengar mellan sina konton/ta ut pengar i en och samma maskin.-Enkelt!

-Finns automater överallt med allt i. På Zoo t.ex. bestod hela cafét endast automater. Det fanns snabbmats-glass-drick- sandwich -godis-gosedjurs & kaffeautomater.

-Det blir mörkt om kvällarna, mellan ca 8-9pm, inget midsommarnattsljus här inte!

-Amerikanarna har andra mått på allting! $,  ̊Fahrenheit ,pounds, feet & inches, cups & spoons, miles/h, am&pm.- gör mig ganska förvirrad då och då!

-När det storhandlas går man hem tomhänt, varorna levereras till dörren ca1h senare. -Praktiskt med tanke på att det inte finns några parkeringsplatser kring mataffärerna.  Iaf inte i city.

- Det går inte att köpa frimärken i mataffären...

-Drix, dricks,driX och tax på allt-all the time!

-En 1/2L vattenplaska kostar endast 1$=6kr!

-Hi, how are you!, sägs alltid när man hälsar/stiger in i en affärer/café osv, som en artighetsfras och personen förväntar sig inte ett svar. Uttrycket symboliserar mer hej-hur står det till? Mot Hej, hur mår du?. Svarar endast med ett;  fine/good, thank you! how are you? ,tillbaka. Det hela går mycket fort och sen fortsätter man vidare, med det man egentligen ville fråga/prata om, eller spatserar vidare.

-Påstår nog att var tredje person här har sydamerikanskt påbrå. Finns lika mycket spanjorer i Brooklyn, som norska hemma i Eda. Spanjorerna har egna radio/tv-kanaler, kyrkor, skyltar, resturanger, kiosker osv…Hablo español!-No, nada!?

-Enbart automatdrivna bilar. Lättvindigt! Trots mitt internationella körkort skulle det aldrig falla mig in att sätta mig bakomratten. Galen trafik!

-Det går att få smält smör på biopopcornen-sådär gott…

M.M.M.M.M.M.M.M.M.M.M.M.M.! Skulle kunna göra världens längsta lista, men får räcka sålänge!...

 

Saknar: (har ännu inte funnit,lånat,köpt,beställt eller kan inte göra saker)

-Pianot

-Filmjölk, grovt bröd, färdigköpt potatisgratäng och såsen till maten.

-Min morgonrock

-Köra bil.

-Absolut  tystnad. Alltså stunder utan varken utryckningsfordon, AC eller flygplansoväsen.

-Spotify!

-Smörkniven & disktrasan

-Hårtork, regnstövlar och armbandsur.

-Hundpromenixer

-NÄRA & KÄRA <3


Blixtar & Dunder

Det är nästan alltid lika mysigt med åska och blixtar. När det inte slår ner i något olämpligt förstås.

Denna kväll var det ett perfekt åskväder, släkte alla lampor och tittade ut. Vackert!

När det verkade det som om stormen hade passerat tände jag och började fixa med lite saker. Inte långt efter hörde jag några rejäla smällar igen, trodde att åskvädret kommit tillbaks. Riktigt högljutt och intensivt men med ett annorlunda ljud. Gick tillbaka till fönstren och fick istället se världens fyrverkerier från Manhattan, precis bredvid Empire State Building. Vackert!

Lyckligtvis har jag en liten utsikt från vår fjärde våning/högsta våningen, där även mitt rum är. Vi bor en bra bit därifrån, så när fyrverkerierna slutat kunde jag fortfarande höra smällarna.

Blixtar och dunder, magiska under!


Sesame Street

Någon som känner till Sesame Street?

En liten ledtråd; Elmo, Cookie Monster, Big Bird, The Count, Bert & Ernie?

För fyra veckor sedan hade jag endast ett litet hum om vilka Bert och Ernie m.fl. var. Minns från när jag var pytteliten att jag tyckte Bert var en läskig typ, men vem är inte rädd för buttra typer med bara ett ögonbryn?

De senaste veckorna har jag läst böcker om Sesame Street och knappat fram programmet på OnDemand  tusentals gånger. Ibland tror jag nästan det var till Sesame street jag flyttade inte till 13th Street? Oavsett har jag konstaterat att alla övriga filurer är snälla och glada. Inte undra på att alla barn älskar dem!

Igår åkte vi till ett hotel i New Jersey.Lagom lång bilresan på ca.2,5h, men för tre förväntansfulla kids är det en lång tur. Väl framme blev det ett dopp i hotelpoolen och chicken+mac&chesse middag. Tidig nattinatti så att vi kunde vakna pigga inför kommande dags -Sesame Place-, som är en jättestor vattenlekpark med karuseller och rutschkanor. Det blev en härlig dag full av sol, kostymnissar, spring i benen och massor av splash relax. Vi kunde inte haft bättre tajming. Tro det eller ej.. det var 100gradet varmt!, 100grader farhenheit alltså… Spenderade mer än gärna dagen i massor av vattenpölar.


National Mix, Mex & Spex

Du gamla, Du fria, Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna!
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord,
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna.

 

Du tronar på minnen från fornstora dar,

då ärat Ditt namn flög över jorden.

Jag vet att Du är och Du blir vad Du var.
Ja, jag vill leva jag vill dö i Norden

Minns inte om jag någonsin verkligen har friat nationaldagen?

Iaf  inte sådär på riktigt, med flaggor,sill,jordgubbstårta,sång och hela tjo.fadde.rittan.

Tog mig lång tid att tänka igenom ifall det är en röd dag i almanackan eller inte.

Något jag däremot kunde göra var en liten svensk-amerikans frukost. Mixa klässbolsduk, WSJ, ägg/kaviartoast, lingon/blåbärsyoggi & Kaffe. Klart! Mmmmm

Det var i princip mitt nationaldagsfirande, sen bar det iväg till Downtown för att skaffa amerikanskt personnummer.  Spenderade därpå de följande två-tre timmarna ståendes i olika köer. Gissa hur många gånger det går att tänka igenom Du Gamla du fria dåå? Svar: Många!

När jag konstaterat att första och sista versen fortfarande sitter som ett smäck, samt grubblat över de andra köande personers knasiga nationaliteter och identiteter, blev det ä-n-t-l-i-g-e-n min tur. Lyckligtvis behövde en stor, seg och tråkig dam endast fem minuters datorknappande för att registrera mig. Allt gick very-well och mina papper och pass blev godkända. Nu behöver jag bara vänta in posten.

Efteråt var det skönt att komma ut i friska luften. Eftermiddagen blev en mysig promenad hemåt på 5th Avenue, Brooklyn. Käkade något inte fullt så gott mexikanskt och spanade in nice secondhand. Införskaffade mig en ny handväska(Mar-Shel) och en klänning-fint,gammaldags och somrigt. Luktade mig alldeles yr inne på Bath&Body Works. Det var omöjligt att gå därifrån tomhänt. Vet inte om det berodde på att butiken bestod till 80% av extremt engagerade expediter, eller p.g.a underbart goa och fräscha produkter. Blev storhandling av både bodylotions och läppglans...Hur som helst: nöjd!

Avslutningsvis; Balkongchill och kameraspex.


Zoo Zöndag

Söndagar är söndagar, spelar ingen roll hur man vrider eller vänder på dagen så kommer det ändå alltid vara söndag!

Beslutade för att bjuda den äldste av kidsen på en liten tur till det lokala Zoo. För att komma dit fick vi gå genom parken. En fin tur mumsandes på Pretzel och spaning på allt mellan himmel och jord. Såg tre olika bröllopspar, ett band som satt och spela lite soft jazz på en gräsmatta, barnkalas, baseboll träning m.m. Väl framme vid Zoo förstod jag hur mycket pôjken älskar djur/natur. Om jag t.ex.sa; titta en fågel, så visste han dess tre olika namn, vilket namn som var mest använt, vad den äter, vart den finns osv.

Kanske är jag Smartare en femteklassare? men helt klart Osmartare än en förstaklassare!

Ps.Hönan Agda hälsar.Ds


La Vie En Rose

Har varit här så pass länge nu att de böcker som jag lånat på biblioteket måste lämnas tillbaka. Förstår egentligen inte varför jag envisas med att låna böcker, hinner ändå aldrig läsa dem.

Någon jag hunnit med var att ta en sväng i -Brooklyn Botanic Garden-. Det är en stor park, precis bakom biblioteket, med olika trädgårdar, växthus, museum, café osv. Ett besök kostar ca60kr, vilket kanske var lite dyrt, men Grönt e skönt och det var helt otroligt vacker därinne.  Rosenträdgården var hur härlig som helst, med alla färger o dofter. Kände mig som; Linnéa i Målarens trädgård. :)


Snapple Hangover

Onsdagskväll=Hangover!

Ingen riktigt Hangover såklart, utan jag, Hacer och Alexia gick på Palladiumtheatre och såg The Hangover 2.

HILARIOUS! Helt galen! Måste se den första filmen…

Köpte också min första Snapple någonsin, finns t.o.m. på MaxiMat-I know… Ute var det potthett, och det passade perfekt som biosnacks, riktig god o kall. Jag hade däremot ingen aning om det finns ett litet fakta i varje lock. Kul!


RSS 2.0